Domori Čokoládový Ráj

Průvodce světem belgické čokolády – Historie, typy a důvody, proč ji milujeme


Průvodce světem belgické čokolády – Historie, typy a důvody, proč ji milujeme

pro, 14 2023

Historie belgické čokolády

Historie belgické čokolády je stejně fascinující jako její chutě. Ke kořenům této sladké pochoutky se musíme vydat až do 17. století, kdy se čokoláda dostala do Evropy z Ameriky. Belgicko, tehdy pod španělskou nadvládou, se rychle stalo centrem čokoládového řemesla. V 19. století pak vznikly první čokoládové manufaktury a s nimi i unikátní čokoládové pralinky. Zkrátka, Belgicko a čokoláda, to byla láska na první pohled a od té doby se belgická čokoláda vypracovala na světovou špičku.

Orientace ve světě belgické čokolády

Belgické čokoládové poklady nejsou jen tak ledajaké tabulky. Vstoupit do světa belgické čokolády znamená objevit širokou škálu typů a forem. Zde máme pralinky, truffes, ganache a mnoho dalších druhů čokoládových výtvorů. A nezapomeňte, belgická tovární čokoláda je něco jiného než ta pravá ručně dělaná, kterou naleznete v belgických čokoládovnách. Je to trochu jako s víny – mají své odrůdy, chuťové nuance a samozřejmě nejlepší způsoby, jak je servírovat a vychutnávat.

Zložení a výroba pravé belgické čokolády

Podstata pravé belgické čokolády teče hluboko v jejím zložení a procesu výroby. Belgická legislativa má striktní pravidla pro výrobu čokolády, která musí obsahovat minimálně 35% kakaa. Díky těmto nárokům si čokoláda udržuje vysokou kvalitu a intenzivní chuť. A samozřejmě, technika temperování, to je alchymie, která z čokolády dělá křehký klenot s lesklým povrchem.

Různé druhy belgické čokolády

Pralinky, které jsou synonymem pro belgickou čokoládu, jsou jen špičkou ledovce. Kromě pralinek tu máme čokoládové tabulky, pastilky a nejrůznější figurky. Každý druh má svůj příběh a určena konkrétní příležitost – není nad to zvolit ten správný druh pro vaši momentální chutě či oslavu.

Proč je belgická čokoláda tak obdivovaná?

A teď k jádru pudla. Co dělá belgickou čokoládu tak milovanou po celém světě? Kromě tradice a kvality surovin to je nepochybně i inovace. Belgické čokoládárny experimentují s chutěmi, formami a kombinacemi, aby potěšily i ty nejpropracovanější gurmánské chuťové buňky. A jejich práce je oceněna – Belgický čokoládový průmysl produkuje víc než 172 000 tun čokolády ročně!

Kde nakoupit a jak ochutnat belgickou čokoládu

Když už máte poznatky, určitě se budete ptát, kde si takovou lahůdku můžete pořídit. Moje rada? Vydejte se do specializované čokoládovny nebo hledejte obchody s certifikací, které zaručí pravost a kvalitu. A co se týče ochutnávky, mně nejvíce chutná čokoláda při teplotě pokojové teploty, kdy se všechny její chutě dokonale rozvinou. No není to prostě poezie pro vaše chuťové buňky?

Závěr a moje osobní zkušenost s belgickou čokoládou

V závěru mého průvodce po belgické čokoládě bych se chtěla podělit o malý osobní příběh. Já sama jsem měla to štěstí a ochutnala jsem pralinky přímo v Bruselu, ve slavné čokoládovně. Zážitek si pamatuji dodnes. Krásně zdobené pralinky plněné nejrůznějšími ganache, jako by byly malými uměleckými díly. Každé kousnutí bylo pro mě oslavou chutí a kultury, která je za těmito malými zázraky ukryta. Věřte mi, když vám říkám, belgická čokoláda není jen sladkost, je to zážitek, který stojí za to objevit.