Domori Čokoládový Ráj

Ruby čokoláda: Nový trend v čokoládovém nebi


Ruby čokoláda: Nový trend v čokoládovém nebi

led, 1 2024

Odkud se vzala Ruby čokoláda

No, zámek hned na začátek, nečekali byste to, ale Ruby čokoláda je tak trochu jako ten hvězdopád, co máte šanci potkat jednou za uherský rok – výjimečná, vzácná a když ji potkáte, okouzlení! Ruby čokoláda se začala objevovat na trhu teprve nedávno, konkrétně od roku 2017, a rychle se stává hitem mezi fajnšmekry. Její barva není dílem barviv nebo umělého zasahování, nebojte, neslibuju bobky. Barva se získává přírodně z speciálního typu kakaových bobů zvaných Ruby kakaové boby. Jsou to takové malé hýčkanky, které pocházejí z různých koutů světa, včetně Brazílie, Ekvádoru, ale i zdaleka od nás z Pobřeží slonoviny. A jak tenhle růžový zázrak chutná? No, představte si ovocné tóny s jemnou kyselinkou, které vám roztanou na jazyku jako první jarní slunce. Ale dost bylo básnění, jdem na to, co v ní všechno je a jak se tedy taková krasavice vyrábí.

Proces výroby Ruby čokolády

Uf, výroba Ruby čokolády je jako když sázíte Ikea skříň bez návodu – než ji pochopíte, uběhne chvíle. Ale obavy stranou, já vám to zjednoduším. Vše začíná oním Ruby kakaovým bobem. Tyto boby obsahují specifické přírodní sloučeniny, které jim dávají tu neuvěřitelnou růžovou barvu a ovocnou chuť. Nejdůležitější je však proces fermentace, který musí být prováděn přesně podle určitých kritérií, aby se dosáhlo toho správného odstínu a chuti. Při zpracování boby procházejí kvašením a sušením, což je klasika, ale dál už se Ruby čokoláda vyrábí jinak, než jste možná zvyklí. Místo pražení boby projdou ještě speciálním procesem, který uchová zmiňované sloučeniny zodpovědné za tu úžasnou barvu a chuť. Pak už jen se smíchají s cukrem, mléčnými produkty a ostatními ingrediencemi, aby vznikl ten správný růžový skvost, co máme tak rádi. Ale nemyslete, že to je jen tak! Vyrobci si hlídají své tajemství jako drak vepřín, takže ten přesný postup si nechávají pro sebe.

Ruby čokoláda a její jedinečná chuť

Řekněme si to na rovinu, Ruby čokoláda je tak trochu jako tajemný návštěvník na večírku, který o sobě nechává mluvit jen to nejzajímavější. Její chuť je tak svěží a neokoukaná, že vás donutí zvednout obočí v příjemném údivu. Jak už jsem slíbila, Ruby čokoláda rozmazluje chuťové pohárky ovocnými tóny a jemnou aciditou. To ovšem není vše, protože stojíte před šancí ochutnat kombinaci, kterou tradiční čokolády nemají šanci nabídnout – mírnou ovocnou hořkost s peckou sladkosti, opravdu jako malinový koláček, který právě vyjel z trouby. A to vše bez přidaných barviv a ovocných esencí! Uznávám, tohle chce ochutnat osobně, aby si každý mohl utvořit svůj vlastní názor, ale slibuju, když zkusíte, dost možná zapomenete na tu klasickou hořkou.

Zdravotní přínosy Ruby čokolády

Nechtěla bych teď zapustit řeči, jak bude Ruby čokoláda zázračně působit na vaše zdraví, ale upřimně, kdo by nechtěl slyšet, že si může dát kousek čokolády s menším pocitem viny? Takže, pokud máte pocit, že vás láká Ruby čokoláda nejen svou barvou, ale i možnými zdravotními benefity, mám pro vás pár perliček. Vzhledem k tomu, že obsahuje kakaové boby, získáváte spolu s růžovou lahůdkou i antioxidanty, které jsou známé svými pozitivními účinky na lidské zdraví. Dále, stejně jako černá čokoláda, obsahuje Ruby čokoláda flavanoly, což jsou složky, které přispívají k udržení zdravého krevního tlaku. Ovšem nezapomínejme, že i když Ruby čokoláda může obsahovat tyto prospěšné látky, stále se jedná o sladkost s cukrem a tukem, takže s mírou, dámy a pánové, s mírou!

Kulinářské využití Ruby čokolády

Nechte mou čokoládovou duši promluvit a nechme si radit od ní, co s tím fialovým diamantem v kuchyni. Ruby čokoláda může být neskutečně variabilní surovina. Ať už máte chuť na něco sladkého nebo chcete experimentovat, nabízí se celá řada možností, jak ji využít. Myslíte, že čokoládu lze jen louskat nebo dát do buchty? Chyba lávky! S Ruby čokoládou můžete oživit vaše dezerty, a to jak vizuálně, tak chuťově. Extravagantní pralinka, originální poleva na cupcakes, dechberoucí součást vašeho vánočního cukroví nebo divočina jako růžový fondue, to je jen začátek. A nebojte se experimentů, protože můžete objevit i způsoby, jak Ruby čokoládu zařadit do slaných pokrmů. Co říkáte na kombinaci s některým sýrem nebo jako součást marinády na maso? Opravdu, kdo hledá, najde!

Čokoládové trendy a Ruby čokoláda

Uvědomte si, trendy nejsou jen o tom, co vás dostane na Instagram na vrchol, ale i o tom, co si můžete dopřát doma na gauči. A Ruby čokoláda je v tomto ohledu topka. Její popularita stoupá raketovou rychlostí a není to jen kvůli té svůdné barvě. Čokoládoví výrobci a kreativní kuchaři po celém světě předhánějí se v tom, kdo vytvoří nejoriginálnější pochoutku právě z ruby čokolády. Ať už to jsou limitované edice čokoládových tabulek, speciální dárkové kolekce pro milovníky sladkého, nebo použití v kulinářských soutěžích jako nečekaný twist, Ruby čokoláda je tu, aby obohatila čokoládový průmysl a stala se novou klasikou v repertoáru čokoládových fajnšmekrů.

Nápady a recepty s Ruby čokoládou

Kdo by řekl, že růžové není jen pro princezny, ale klidně i pro kuchtíky, co se nebojí vzít vařečku do ruky a rozvířit ve své kuchyni mágií. Dejme tomu, že nápady a recepty, jak Ruby čokoládu proměnit v pochoutku, jsou jako výběr zmrzliny - jedna chutnější než druhá. Otevřete si mysl a pusťte se do kreace s Ruby čokoládou. Nemusíte hned dávat do všeho a hned, ale co třeba začít něčím jednoduchým? Home made Ruby čokoládové tabulky s oříšky, sušeným ovocem, nebo možná zarážka do dveří ve formě brownies, kde Ruby čokoláda poskytne tu nejlepší chuť. A pokud máte doma malého pomocníka, zkuste společně vykouzlit pár čokoládových figurek, které rozzáří nejen oči vašich dětí, ale i vašich hostů. A hádám, že vás teď pálí otázka jestli mám i já nějaký ten svůj oblíbený recept s Ruby čokoládou. A víte co? Mám! Jednou jsem připravovala pro návštěvu Ruby čokoládový cheesecake a nedá se nic dělat, stal se hitem okamžitě. Až se k němu dostanete, uvidíte, že s Ruby čokoládou to žádná věda není, jen chuť objevovat a ráda vařit (nebo aspoň pochutnávat, pokud vám pečení vážně není přán)!