Pradávné kořeny kakaa
Je to neuvěřitelné, ale historie čokolády sahá přes 3000 let zpět do dávných časů. První, kdo objevil kouzlo kakaa, byli pravděpodobně Olmékové a později Majové a Aztékové. Tito původní obyvatelé Mesoameriky posvátně vnímali kakaové boby a používali je jak v rámci svých rituálů, tak jako měnu. Odtud také pochází náš milovaný sladší potomek - čokoláda!
Kakaové boby jako měna a rituální dar
Možná to zní překvapivě, ale kakaové boby měly ve starověku obrovskou hodnotu. Byly dokonce tak cenné, že sloužily jako měna. A představte si, že si s nimi tehdejší lidé nechutnali na sladko. Pili je jako hořký nápoj při náboženských obřadech, takzvaný 'xocoatl'. Ehm, asi bych se bez svého sladkého cappuccina s čokoládovou posypkou neobešla!
Rozšíření čokolády do Evropy
Když Španělé dorazili do Nového světa, setkali se s tímto místním zázrakem a učinili z něj součást evropského luxusu. Hernán Cortés prý dokonce věřil, že kakao dodává sílu a energii. No, alespoň v jedné věci měl svatou pravdu! Po přivezení do Španělska se z kakaa stal hit šlechtických salónů a později se šířil jako sladká vlna po celé Evropě.
Oblíbenost čokolády mezi evropskou aristokracií
Představte si tu nádheru, když se králové a královny poprvé zakousli do kousku čokolády. Čokoláda se rychle stala symbolem bohatství a elegance. Navíc pro své afrodiziakální účinky byla obzvlášť oblíbená mezi milenci. No, asi bych raději nebyla při té ráně, když se panovník po prvním kousnutí zamiloval do této exotické chuti - to musela být láska na první kousek!
Kakaovník – základní stavební kámen
Je fascinující, že celý tento příběh začíná u jediné rostliny – kakaovníku. Tato rostlina pochází z deštných pralesů Amazonie a Orinoka. Její zralé plody obsahují kakaová semínka, ze kterých po fermentaci, sušení a pražení vzniká kakaový prášek. No není příroda úžasná?
Kultivace kakaovníku a výroba kakaa
Pěstování kakaovníku není hračka. Vyžaduje teplé a vlhké klima, dostatek stínu a lásky! A při pěstování této kapriciózní rostlinky se musíte věnovat opravdu i těm nejmenší detailům. Výroba kakaa je pak proces, který zahrnuje fermentaci, sušení, pražení a mletí bobů, a věřte mi, že každý krok má velký vliv na konečnou chuť naší oblíbené čokolády. No, a taky je to důvod, proč jsou ty nejlepší čokolády tak neodolatelně lahodné.
Čokoládové dobrodružství v České republice
A víte co? Ani u nás v České republice nejsme o čokoládu ochuzeni. Přestože kakao není naše tradiční plodina, máme zde řadu čokoládoven, které snoubí tradiční výrobní postupy s moderními poznatky. A to vytváří opravdu ceněné a chutné kousky – některé z nich doslova umělecká díla. Když se takhle procházím Brnem, vůně čerstvě vyráběné čokolády je prostě neodolatelná. A vzhledem k tomu, že jsem vášnivá milovnice čokolády, občas se přistihnu s hromadou čokoládových tabulek – a věřte mi, neodolám ani jedné!
České čokoládové speciality a inovace
V České republice máme na výběr řadu čokoládových specialit, od tradičních hořkých a mléčných až po ty nejexotičtější kombinace.