Domori Čokoládový Ráj

Původ čokolády: Zajímavosti a historie oblíbené pochoutky


Původ čokolády: Zajímavosti a historie oblíbené pochoutky

led, 16 2024

Pradávné kořeny kakaa

Je to neuvěřitelné, ale historie čokolády sahá přes 3000 let zpět do dávných časů. První, kdo objevil kouzlo kakaa, byli pravděpodobně Olmékové a později Majové a Aztékové. Tito původní obyvatelé Mesoameriky posvátně vnímali kakaové boby a používali je jak v rámci svých rituálů, tak jako měnu. Odtud také pochází náš milovaný sladší potomek - čokoláda!

Kakaové boby jako měna a rituální dar

Možná to zní překvapivě, ale kakaové boby měly ve starověku obrovskou hodnotu. Byly dokonce tak cenné, že sloužily jako měna. A představte si, že si s nimi tehdejší lidé nechutnali na sladko. Pili je jako hořký nápoj při náboženských obřadech, takzvaný 'xocoatl'. Ehm, asi bych se bez svého sladkého cappuccina s čokoládovou posypkou neobešla!

Rozšíření čokolády do Evropy

Když Španělé dorazili do Nového světa, setkali se s tímto místním zázrakem a učinili z něj součást evropského luxusu. Hernán Cortés prý dokonce věřil, že kakao dodává sílu a energii. No, alespoň v jedné věci měl svatou pravdu! Po přivezení do Španělska se z kakaa stal hit šlechtických salónů a později se šířil jako sladká vlna po celé Evropě.

Oblíbenost čokolády mezi evropskou aristokracií

Představte si tu nádheru, když se králové a královny poprvé zakousli do kousku čokolády. Čokoláda se rychle stala symbolem bohatství a elegance. Navíc pro své afrodiziakální účinky byla obzvlášť oblíbená mezi milenci. No, asi bych raději nebyla při té ráně, když se panovník po prvním kousnutí zamiloval do této exotické chuti - to musela být láska na první kousek!

Kakaovník – základní stavební kámen

Je fascinující, že celý tento příběh začíná u jediné rostliny – kakaovníku. Tato rostlina pochází z deštných pralesů Amazonie a Orinoka. Její zralé plody obsahují kakaová semínka, ze kterých po fermentaci, sušení a pražení vzniká kakaový prášek. No není příroda úžasná?

Kultivace kakaovníku a výroba kakaa

Pěstování kakaovníku není hračka. Vyžaduje teplé a vlhké klima, dostatek stínu a lásky! A při pěstování této kapriciózní rostlinky se musíte věnovat opravdu i těm nejmenší detailům. Výroba kakaa je pak proces, který zahrnuje fermentaci, sušení, pražení a mletí bobů, a věřte mi, že každý krok má velký vliv na konečnou chuť naší oblíbené čokolády. No, a taky je to důvod, proč jsou ty nejlepší čokolády tak neodolatelně lahodné.

Čokoládové dobrodružství v České republice

A víte co? Ani u nás v České republice nejsme o čokoládu ochuzeni. Přestože kakao není naše tradiční plodina, máme zde řadu čokoládoven, které snoubí tradiční výrobní postupy s moderními poznatky. A to vytváří opravdu ceněné a chutné kousky – některé z nich doslova umělecká díla. Když se takhle procházím Brnem, vůně čerstvě vyráběné čokolády je prostě neodolatelná. A vzhledem k tomu, že jsem vášnivá milovnice čokolády, občas se přistihnu s hromadou čokoládových tabulek – a věřte mi, neodolám ani jedné!

České čokoládové speciality a inovace

V České republice máme na výběr řadu čokoládových specialit, od tradičních hořkých a mléčných až po ty nejexotičtější kombinace.